Ahad, Oktober 25, 2009

Raya Time

Berlalu lah sudah ramadhan..menjelang nya syawal..mai kira raikan..dengan hati yang riang...
Actually lama dah nak upload tapi sifat M menyelubungi diri..hehhee..belum terlambat lagikan..so nilah tema baju raya tahun ni,,kaler oren . Beraya di kampung mak kita...umah mertua tak pi pun..x sempat..hasben cuti2 hari jer..

Suasana raya tetap ada walaupun kalini abg sulung x balik..x dapat cuti..so kami jelah adik beradik beraya. Masing2 dengan baju raya..cumanya family aku je ada tema..hehhehehe






Ahad, Oktober 25, 2009

Penat tapi Berbaloi

Fuh..penatnye..tapi berbaloi jugak ye menjahit nih...raya puasa aritu aku try menjahit manik kat baju melayu hubby dengan anak(naeem)...jarang2 orang buat tapi excited sangat tu yang jahit jugak. Lenguh tangan menjahit..pulun jugak bagi abis biar baju sendiri x jahit manik. Hhehehehe...xpelah bagi cik abg 'can` bergaya plak. Tengah sedap dok jahit tu..adalah 2,3 kali tercucuk jarum punya pasal..sakit jugak tapi excited lebih x kisah dah dengan sakit tu..yang penting baju melayu cik abang kita siap dengan manik-manik. Xderlah bling2 macam baju kurung orang perempuan tapi oklah setakat nak meriahkan baju melayu. Tema tahun ni kaler oren..sedondon gitu..semua anak beranak.


Esok dah nak raya, malam ni baru pulun menjahit..hah..jam 4pg baru siap..sakit abis tulang belakang tapi puas hati la..dah siap..semuanya. Belek2..semua dah ok..ni bajunya abah dan abang.nampak ke??? hehhehehee.









Ahad, Oktober 25, 2009

Giveaway By MAngosteenskin




Cute dan comel2 kan rubber stamp ni..hehehe..kalau la dapat kan best. by the away giveaway kali ni dibuat oleh Mangosteenskin.
Heheheheee..cuba nasib lagi kot2 dapat giveaway kali ni laks....hu3. Sape2 yang rasa nak join jomlah pakat2 meriahkan ye...boleh pi kat sini

Saya kalau menang saya nak objek nama Wanjah.Com boleh atau abjad 1 malaysia..hehehe..belang2 dengan bendera malaysia gitu..boleh ke???xpun bangunan klcc ke... hehehehe

Ahad, Oktober 25, 2009

Adik Dah Tumbuh Gigi...

Wah....adik dah tumbuh gigi...seronoknyeeee...tgk adik tumbh gigi skit..satu batang..hehehehe..nampak comel je. Kejap je rasa...dah masuk 6 bulan tanggal 19.10.09. Tup3..masa berlalu begitu pantas..tapi aku masih di takok lama...erm..bila lagi nak maju jaya macam orang lain nih..banyak lagi wish list aku belum tertunai.

Geram tengok bila adik senyum bila diagah..seronoknya x terkira...itulah hati seorang ibu..anugerah yang Allah berikan x terhingga. Gambar xleh ambik lagi..susah jugak ye nak ambil gambar si kecik ni...gigi baru je naik skit..sebatang lak tu..kekekeke. Bila nak ada partner gigi tu xtau lagi..tapi adik tetap comel dihati ummi. Ummi sayang anak2 ummi..muahhhh...bebila nanti nak ambik gambar jugak...ggerammm....hhehehehhehe..

Sekarang adik dah pandai tepuk tangan, pandai guling2..ada 2,3 kali terlepas kluar dari tilam..aktif sungguh. baru xdan seminit dah ada tepi tilam..nasib baik atas tilam bukan atas katil...kalau katil maunya benjol kepala kalau jatuh..iskk..mintak dijauhkan...

Adik pantang kalau nampak kain..semua nak tarik masuk dalam mulut..terutama kain batik corak2 warna macam2..pantang nampak skit dah meniarap..guling2 nak ambik..macam2 karenah anak ummi nih...hehehehe..

Apapun ummi bersyukur...Allah berikan anugerah yang tak ternilai ini...alhamdulillah...x sabar tgk gigi adik tumbuh lagi..hu3

wait n see...

baru satu batang..hehehhehehe

Ahad, Oktober 25, 2009

Felt lagi...

Apa nak dikata....dikata....sememangnya aku telah jatuh cinta dengan kraf felt ni...aku tgh gila bayang sekarang pada felt...kalau boleh aku nk buat semua kraf dari felt. Tengok blog kraf2 lain sememangnya buat aku terpikat..terlihat2..tercari2..dimana boleh ku belajar dan ku dapatkan kain 'felt' ni. Bukan semua orang tau apa itu felt. Dari yang ku 'explore' felt skrg mmg tengah pemes..ramai dah mula tau kegunaannya dan yang pasti dari felt boleh buat sumber pendapatan tau...

Jadi..aku pun nak cuba..godek2 banyak jugakla yang aku dapat. Erm bagi yang tertanya2 dari mana nak dapatkan felt ni..haaa...boleh aku bagitau kata mana tu pun aku tau dari blog cik reena..dia memang jenis x kedekut ilmu...jenis sharing..kan bagus macam tu...ok..ni list kat mana boleh dapatkan felt ni..ye iaitu kat DAISO atau dikenali dengan kedai rm5...nk ukuran macam mana pun rm5 je..best kan???? LAgi best kalau dekat dengan tempat2 ni..tapi aku jauh..sapa yg boleh tolong ye..nak kirim...

hhehehhehe...
- THE CURVE, KOTA DAMANSARA, SELANGOR
- IOI MALL, PUCHONG, SELANGOR
- BORNEO HYPERMALL,SABAH

kadang2 ada jugak anak cawangan kepada DAISO ni...macam kat SQUARE ONE, BATU PAHAT nama ape tah..aku pun lupa x silap IMONO MART kot..try2 lah cari ye..kot nak pi bgtau lah ceq sama..ceq pun nak kirim..hehehehehe..

Macam2 kraf boleh dibuat dengan kain felt ni tau...antaranya..hairclip, buku, hairband, baju2 kecik macam kat JAJAKRAF

. Aku kagum dan tergoda tengok koleksi kak jaja..memang umpphh lah..10 bintang aku bagi...aku xtau bila lagi nak buat..hu3..kena cari koleksi kain felt la dulu...adess...sapa ek blh tlg??? help..help..

BAnyak lagi blog kraf yang buat kraf dar kain felt ni..kalau nk sebut..fuh..x terhingga..kalau nak belajar bolehla pi kat SINI..banyak tutorial online felt ni...harap2 membantulah ye...ok..adiosss...

Ahad, Oktober 25, 2009

Xder MOod....

Hurm...2,3 hari ni xdermood. Xtau nak buat apa..last2 layan je internet..tgk blog2 kraf lain..ziarah..terhibur skit hati...nk update blog pun malas. LAgipun pe la sangat kan blog saya ni..xder menda yang best pun..hehehehehe. Maish dalam pembikinan lagi...banyak lagi yang perlu ditambah. LAgi banyak info lagi bagus kan..tapi no idealah nak tulis menda pun..lagipun x pandai susun ayat2 nih...failed skit...bab berbahasa dan bercerita.kekekekeke.

Kalau bab bercerita ni teringat balik zaman sekolah dulu masa tu tingkatan 2 ke 3..x igt . Ada pertandingan bercerita..apa lagi..trylah diri ni cuba nasib. Konon2 nak bercerita...sampai ja giliran dah ketaq lutut..cakap pun tergagap2...hah!! amik kau..last kali ayat yang keluar apapun xtau..straight jer macam keretapai da....ketaq punya pasai..nak control memang dah x boleh..nak buat macam mana..bukan kita punya style kot bercerita depan ramai orang nih..

Kawan baik pun join sama Fauziah Sulaiman, dia pun dapat no 3 beb..cayalah..aku pun x caya dia dapat..rezkii dia kan...no 1 lak kat SAiful Adli(pengawas berkaliber) dan genius..bagi aku la..tapi bukan aku admire dia tau...jangan salah paham plak...time ni mana ada cinta cintun nih..x pandai lagi..bukan macam zaman sekarang..budak tadika pun dah pandai bercintan cintun. Takut juga dengar dan fikir bab nih...bukan senang nak didik anak..harap2 aku dapat besarkan anak aku dengan baik(aminn).

Erm..tu lah je kot..dah xtau nk cakap menda..apapun semoga korang yang sudi membaca bingkisanku ini...sihat2 dan ceria selalu...adiosss..

salam

Ahad, Oktober 25, 2009

Besday ....

Tarikh dah pun berlalu tapi aku coretkan jugak buat bingkisan di blog ni. Tanggal 21 september 09 besday anak sulung muhammad yaqzan naeem . Hepi besday sayang, moga dirahmati dan diberkati Allah selalu. Ummi sayang Naeem....tapi x sambut pun..ingat nak buat srentak nanti dengan ummi dan abah dia tapi sampai sekarang x buat2 lagi...x sempat ...Tanggal 7 oktober harijadi ummi(aku) tapi x sambut jugak sebab time tu kat kampung so hold on jap...balik mai langkawi..bz kemas pe semua. 12 oktober pulak besday my beloved hubby. Hepi besday hubby...honey sayang hubby..moga berkekalan bahtera rumahtangga kita sampai akhir hayat..dan dirahmati serta diberkati Allah selalu. Aminn... pun x buat pe pun only wish je masing2...xder mood lg nak buat dengan mood nak pindah rumah ni...

Penat pack pe semua..x sabar2 nak pindah dari sini. Tengoklah nanti sambut di kampung la kot..senang skit. Buat serentak, meriah gitu. Sana pulak ramai orang..asanak saudara. Bolehlah beramah mesra..hehehhehe. Terasa rindu lak kat kampung. Erm..bercakap pasal besday nih..makin bertambah usia aku, bertambah pengalaman , bertambah segalanya. Setiap orang pun macam tu kan...banyak lagi impian aku yang x tercapai nak dibandingkan dengan orang lain...kena buat wish list ni...hehehehhe..nantilah aku buat(xtau bila yang nak buat tu). Asik melayan facebook je(main tanam2 sayur laks) kekekekekke...hobby masa lapang sampai berebut dengan anak(naeem). Dia pun bz nak join gaks..kacau ummi dia main..kui3..naik sekepala dengan anak2. Biasalah..rebut2 ni kan best.

Jadinya besday kali ni..semuanya x disambut...hold on jap..nanti sambung balik..insyaAllah bila semua dh settle......yahoooo.

Sabtu, Oktober 17, 2009

Kain Felt Or Flanel

Salam...
mungkin anda semua pernah dengar tentang felt bukan? Mungkin juga tidak...samalah seperti saya...

Betullah kata orang semakin hari ilmu didada akan betambah kalau kita rajin berusaha mencarinya...dan begitulah terjadi pada saya. Sekian lama melayari internet baru kini saya terjumpa dengan seni yang amat saya minati ...yang berunsurkan kreatifcute dan comel. Seni kraf ..dan felt adalah salah satu darinya...sebelum ni saya pun xtahu apa itu felt...

Bila terjumpanya blog kraf..rupanya saya ni ketinggalan zaman..sudah ramai para ibu, remaja, meminati seni kraf ini yang diperbuat daripada felt..tak kiralah aksesori wanita ,remaja dan sebagainya..tak kira peringkat umur...pastinya ia amat menarik hati siapa yang melihatnya.

Bukan senang ye nak kreatif dan inovatif..hehehee..bukan semua miliki kelebihan dalam seni..tapi yang pastinya seseorang mesti ada bukan? dan sekarang ramai yang mengikuti perkembangan felt.....hasil yang terjadi dari kain `felt' amat mengkagumkan termasuk diri saya bagai tertarik2 untuk memilinya.

Akan ku cari dimana felt itu berada...hahhaahhaa(gelak ganas). Mungkin selepas ini ada lagi seni yang tidak saya ketahui..yang pastinya saya akan terus menjelajah dan meneroka ...dan mencuba bakat yang terpendam dalam diri ini. Tidak salah bukan kalau ingin menambah ilmu di dada dan menguji sejauh mana bakat yang beradadalam diri kita....

Felt...terdapat dalam pelbagai warna dan jenis...ada yang kosong dan ada juga yang jenis 'print`. Pelbagai kraf boleh dibuat dengan felt..yang pasti perlu kreatif..

Setakat ni je..jumpa lagi..kesinambungan tentang felt..

Sabtu, Oktober 10, 2009

Beraya Sakan Kali ni...

Salam Syawal Semua...Mood Raya masih berlegar2 di sekeliling anda lagi ke?? Tentunya pasti bukan...samalah saya pun..kali ni tema kaler oren sedondonlah katakan dari abah sampai ke anak dengan ummi dia sekali..saya ler..heehehehehhe

Kali ni beraya di kg emak saya...tapi 2 hari je dengan hubby(dapat cuti takat tu je) pastu tinggalla saya dengan anak2 di kg..mana boleh kejap balik kg...stay almost 2weeks la...sakan gak kan..kutip duit raya..kekekke(naka le dapat..ummi dia xpun..besaq panjang dah) ..kekkeke. Sakan jugak tokwan depa(anak2) bawa pi merata. Kita ikut jela..dah org nak bawak kan...lagipun boleh kenal2..he3..

tapi kali ni abang yang sulung x dapat balik beraya bersama..sedih skit pasai nak ambil gambaq bersama2..jadi tak kesampaian. Apapun telefon menjadi penghubung kami semua. gambar adalah ambik skit2..buat kenang2an di hari tua....hahahahahhaa...nanti letak sini bila dah upload ek...

alkisah agak2 ah puas dok melepas rindu di kg..hari rabu lepas tanggal pada birhday saya ke 27...naik botlah kami anak beranak ke langkawi..so..sekarang baru boleh online...baru boleh update blog...

Stok tudung pun x update lagi...sesiapa yang nak beli tu bgtaulah ye..tanya2dulu kot xder dlm stok..xsempat lagi nak update...huhuhuhu..penat x abis lagi nih...kena kemas rumah...macam2 la..

Hari Jumaat ada pulak open house...so apalagi...makan free..hehehehehe...ala sebelah umah je..sedap jugak. banyak yang dihidangkan...ketupat, nasi himpit, mee rebus, lontong, bihun goreng, dan tak tinggal desretnya buah tembikai. Makan jer...

Sekarang dah abis dah..selesai..kenyang...dah xlarat...so nak beradu....bye2...loceng dh berbunyi..dari si kecil..hu3..

SALAM LEBARAN