Rabu, Disember 21, 2011

Petua Dapatkan Bayi Lelaki Atau Perempuan??

Ehem2..entry kali ni tentang petua nak dapatkan bayi boy or girl..mesti ada yang dah baca kan entry sebelum ni d blog aku..tapi yang ni lain skit...

Mungkin ramai yang masih lagi mencuba untuk dapatkan anak yang diinginkan ..samada lelaki atau perempuan...bagi yang dah ada anak perempuan mesti nak anak lelaki pula kan?? begitu juga sebaliknya..jadi harap2 petua atau tips kali ni..menjadi..insyaAllah..

Para ibu dan juga bapa..bolehlah mencuba..buat kajian(boleh dikira ke)..iskk..apala yang aku melalut ni..ada ke pulak nk buat kajian...heheheh..xpe yang penting kita dah mencuba kan??

Di bawah ni petua yang aku dapat dari blog   Intanberlian

Intan minta izin ye..:) Nak kongsi petua@ilmu dengan bloggers yang lain.

                                                  kiut x baby ni?? geramm kan...

sepertimana yang ditulis dalam blog Intan...


Dr. Hamid Arshad's ovulation guide for baby's gender

Original Message Excerpts from Dr.Hamid Arshad's Q&A article : 
Para isteri mahupun para suami sekalian..bolehlah membuat pengiraan dari tarikh  isteri datang haid. Contoh pengiraan adalah seperti dibawah, :-


 
bukan yang ini ye...gambar hanyalah hiasan semata2..huhuhuhu..KALENDAR KESUBURAN BULANAN 
( cth; sekiranya haid sang isteri jatuh pd 1hb )


Hari Haid : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ( 10hari )


Hari Subur ( Anak Lelaki ) : 11,12,13,14,15,16,17 ( 7 hari )


Hari Subur ( Anak Perempuan ) : 18,19,19,20,21,22,23 ( 7 hari )


Hari Tidak Subur : 24,25,26,27,28,29,30 ( 7 hari )

Berdasarkan kalendar di atas, Puan-puan bolehlah sesuaikan dengan tarikh terakhir haid puan-puan bagi mendapatkan tarikh yang sesuai untuk bersama suami bagi mendapatkan anak. Sekiranya haid Puan jatuh pada 23hb, maka sesuaikan dengan kalender tersebut di atas. Tulislah tarikh tersebut dengan tulisan kecil di bahagian atas kelender tersebut, supaya Puan mendapat tarikh yang sebenar untuk bekerja keras bersama suami.
Walaupun masa haid Puan hanya selama 6 atau 7 hari, tetapi telur akan mula berfungsi selepas hari ke 10.

Jadi pada hari ke 11 hingga 17, Puan dalam keadaan subur yang amat sangat dan kemungkinan untuk mendapat anak lelaki adalah cerah.

Mulai tarikh 18 hingga 23, adalah hari-hari untuk mendapatkan anak perempuan

Bila tiba pada hari tidak subur di atas 24 hingga 25 ( lagi seminggu nak period ) puan akan rasa sakit-sakit badan, sakit kepala dan moody. Itu salah satu tanda puan akan didatangi haid dalam masa seminggu dan waktu period semula akan jatuh pada 30hb ( selalunya akan tercepat atau selewat sehari ) dari tarikh period terakhir.
 
credit to : Intan

Jadi..dah tahu kan?? Cubalah...
P/S: Kita hanyalah merancang dan berusaha...Allah yang tentukan segalanya :) Sebagai hambanya...kita jangan berputus asa :)0 comments: